Reunió sobre cacera a Santa Maria de Martorelles

Dimecres, 7 de setembre de 2022 a les 00:00

Nova normativa

El passat dilluns dia 5 de setembre, a l’Espai Lledoner i organitzada per l’Ajuntament de Santa Maria, es va celebrar una reunió per parlar del tema de la caça major 2022-2023 al nostre municipi. 

En aquesta reunió hi van participar els Mossos d’Esquadra especialistes en temes mediambientals de Granollers, el cap de Mossos de proximitat de Mollet, el cap dels Agents Rurals del Vallès Oriental, la presidenta del Parc del Litoral, el president i cap de colla de l’Associació de Caçadors “La Marta”, l’Alcalde de Santa Maria i tots els regidors del consistori que van poder/voler assistir-hi, tant els de govern com els de l’oposició. Va excusar la seva assistència per motius d’agenda l’especialista cinegètic de la Generalitat.

La reunió es va desenvolupar en un clima cordial on cada una de les parts va poder exposar el seu punt de vista. En la reunió es va analitzar la nova legislació, vigent des d’aquest mes de setembre, i les circumstàncies específiques del nostre municipi, sempre tenint ben present la manca de competències del Parc de la Serralada Litoral i dels Ajuntaments en el tema de la caça.

El parc va manifestar la seva predisposició a continuar fent d’enllaç entre les colles i els ajuntaments. Des del parc esperen, per que no poden obligar, que les colles els mantinguin informats de les batudes que duran a terme, quan les duran a terme i a on per tal de poder informar ells als 15 ajuntaments que formen part del parc.

Malgrat la seva total predisposició, el parc va reiterar que cal tenir ben present que no té, al igual que l’ajuntament del nostre municipi, cap competència en matèria de caça i que farà de missatger entre totes les colles i els municipis amb l’objectiu que tota població dels municipis integrants del parc estigui informada de les activitats programes de caça. 

També ens fan saber que la nova legislació de caça obliga als caçadors a comunicar les batudes programades a la Generalitat de Catalunya amb una antelació, mínima, de 72 hores. Tenint en compte això, l’Associació “La Marta” es va comprometre a avisar una setmana abans d’una batuda al parc i a l’Ajuntament per tal de que aquests puguem avisar/notificar de la batuda amb més antelació a través dels canals habituals. 

Tots els participants vam coincidir en que és molt important la senyalització de l’àrea on tindrà lloc la batuda. L’Ajuntament vam explicar que hem estat valorant diverses opcions de senyalització i que, si la “La Marta” estava disposada a parlar-ne, miraríem, entre tots, de millorar la que s’està fent actualment. Proposta que va ser acceptada per “La Marta” indicant-nos que estaran encantats de col·laborar amb nosaltres en la millora de la senyalització.

Els regidors d’en Comú Santa Maria, van exposar un article del 9Nou on s’explicava que en el municipi de Vallgorguina la caça es duu a terme amb gàbies. El representant dels agents rurals va explicar que això era degut a l’orografia del terreny que per distàncies de seguretat no permetia fer-hi guaites i que eren ells, i no pas el municipi, que havien proposat de fer-ho d’aquesta manera. També ens va informar que era una pràctica que tenia un cost elevat. Malgrat això, els grups municipals que formem part del consistori vam acordar recopilar informació sobre aquesta modalitat de caça i posar-la en comú per tal de valorar la seva viabilitat en el nostre municipi.

Van ser mes de 2h de reunió, una reunió intensa i gratificant, ja que es van posar moltes preguntes/dubtes sobre la taula i totes elles van ser respostes per professionals del tema que van venir amb moltes ganes de poder ajudar i compartir vivències. 

Moltes gràcies a tots els participants. 

Des de l’equip de govern volem agrair, especialment, a “La Marta” la seva gran predisposició a treballar conjuntament amb l’ajuntament. Malgrat que aquesta associació és la gestora cinegètica del nostre municipi feia molts anys que el contacte entre ells i el govern del nostre municipi era pràcticament nul.

Malgrat haver estat aprovada aquest mes de setembre una nova normativa de caça encara està pendent l’aprovació d’una nova llei. Des de l’equip de govern, volem fer explícit que aquesta llei s’aprovi el més aviat possible i que en ella s’hi contemplin els ajuntaments.

Darrera actualització: 07.09.2022 | 13:52