Intervencions al patrimoni arqueològic de Santa Maria de Martorelles

Diumenge, 1 de gener de 2023 a les 12:00

Al poblat ibèric i al menhir de Castellruf

Us informem que s'ha acabat la primera campanya del projecte d'intervenció arqueològica i de recuperació patrimonial al conjunt ibèric i medieval de Castellruf.

Aquesta intervenció ha estat portada a terme pel Museu de Granollers sota la direcció de l'arqueòleg Marc Guàrdia i Llorenç, amb un cost de 34.538,24€  i ha estat subvencionada parcialment pel Departament de Cultura Generalitat de Catalunya (16.519€). 

S'ha desbrossat tota l'àrea i s'han realitzat excavacions que han permès fer aflorar nous murs, habitacions i la torre d'entrada al poblat ibèric. Els resultat ha estat inclús millor que el que s'esperava. En aquesta primera campanya s'ha pogut determinar que l'àrea del poblat triplica, com a mínim, la superfície que estava informada després de les darreres excavacions fetes el 1984.

El passat 23 de desembre, en una visita al recinte, es van presentar els resultats a la premsa comarcal. I properament s'organitzarà una sortida guiada per ensenyar el poblat i aprofitar, amb voluntariat, per fer una mica de neteja de les restes forestal que s'han generat.

A les properes campanyes s'aprofundirà a les excavacions, es podrà obtenir molta més informació i això permetrà convertir el poblat en una àrea visitable amb un interès patrimonial molt alt.

D'altra banda, s'ha acabat la restauració del menhir. El cost ha estat de 12.753€ subvencionats en part pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (3.414€) i la resta per la Diputació de Barcelona. Ara s'està acabant el projecte per instal·lar-lo al costat de l'Ajuntament, en una àrea amb molta més visibilitat i protecció. Aquest menhir és una peça única del patrimoni català datada del final del Neolític.

Darrera actualització: 18.01.2023 | 16:27

Imatges