Estat d'emergència per sequera

Dijous, 1 de febrer de 2024 a les 00:00

Activat el pla d'emergència per la sequera

 

A causa de la pitjor sequera dels darrers 100 anys, el govern ha decretat la fase d'emergència a la conca del Ter-Llobregat que actualment es troba al 16,34% de la seva capacitat. Aquesta situació afecta els 202 municipis (6 milions de persones) i com a conseqüència, es limita el consum d'aigua per persona i dia a 200 litres (incloent activitats econòmiques i comercials). Entre aquests municipis es troba Santa Maria de Martorelles.

I és que aquesta fase és la més greu del pla de sequera, i contempla tres estadis: en el primer es limiten els litres a 200 per persona i dia, en el segon el consum màxim és de 180 litres i en el tercer, de 160 litres, a més d'altres restriccions que també s'endureixen.

Actualment, el consum mitjà d'aigua a Santa Maria de Martorelles és de 144 litres per persona i dia. Al nostre municipi l'any 2023 vam reduir el consum d'aigua respecte a l'any 2022 tal com es pot veure al gràfic. La reducció va ser especialment significativa durant els mesos d'estiu, però no obstant no podem abaixar la guàrdia i hem de millorar en l'aprofitament de l'aigua que com veieu és un recurs cada cop més escàs.

Quines altres restriccions implica l'emergència?

Piscines: No es poden omplir, ni reomplir piscines privades sota cap concepte, encara que sia l'aigua que es perd per l'efecte de l'evaporació. Només es permet reomplir parcialment piscines cobertes que estiguin incloses en el cens d'equipaments esportius. També les descobertes que durant tot l'any tinguin ús per a la pràctica esportiva federada, sempre que disposin de sistema de recirculació d'aigua. A canvi, però, per compensar la despesa d'aigua, se n'haurà de reduir la despesa dins les instal·lacions esportives.
Reg de zones verdes i jardins, públics i privats: es pot fer reg de supervivència d'arbrat i jardins botànics --només públics, no privats-- amb aigua regenerada o freàtica i sempre que no afecti l'abastament d'aigua.
Fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic d'aigua: es prohibeix omplir totalment o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua, amb l'única excepció que les basses o llacs siguin refugi de fauna o espècies autòctones, i només amb aigua freàtica o regenerada.
Camps d'esports: es poden regar, tant si són de gespa natural com artificial, sempre que sigui amb aigua regenerada o freàtica i que s'apliquin mesures d'estalvi addicionals per compensar. No es podrà regar en cap cas amb aigua potable.
Dutxes de platja, rentat de cotxes o actes amb aigua: es prohibeixen les dutxes de platja i de neteja de peus. Queda prohibida també la neteja de qualsevol mena de vehicle, excepte si es fa en establiments comercials que tinguin sistemes de recirculació de l'aigua. També queden prohibits tots els actes públics o privats que comportin aigua, com pistes de gel, festes de l'escuma i altres jocs o activitats lúdiques amb aigua.

#santamariademartorelles #canalOficial

 

 

Darrera actualització: 06.02.2024 | 19:31