Activat el pla d'excepcionalitat per sequera

Dijous, 2 de març de 2023 a les 00:00

El sistema Ter-Llobregat ha entrat en fase d'excepcionalitat

Avui dijous, dia 2 de març de 2023, és el primer dia amb les restriccions d’aigua per fer front a la sequera a Catalunya. El DOCG (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) ha publicat el Decret llei 1/2023 que eleva l’alerta a la conca Ter-Llobregat a la fase d’excepcionalitat. D’aquesta manera, entren en vigor les mesures extraordinàries i urgents per a fer front a la sequera.

Aquesta excepcionalitat afecta 224 municipis de 15 comarques en situació d’excepcionalitat.

Què comporta l’excepcionalitat?

  • Reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles.
  • Reducció del 15% per a usos industrials.
  • Reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).
  • Prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores).
  • Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
  • Prohibició de la neteja de carrers, cotxes, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
  • Reducció del proveïment d’aigua a 230 litres per habitant i dia.

Encara que el límit establert per aquestes mesures d’excepcionalitat és de 230 litres per habitant i dia, la mitjana de Catalunya i també del Vallés Oriental és de 117 litres/h/d. Aquesta mitjana inclou indústria i serveis, que en el cas del nostre poble té una incidència mínima. Per tant, la mitjana, en el nostre cas, hauria de ser més baixa.

A Santa Maria, l’any 2022 hem estat molt per sobre de la mitjana (164 litres/h/d). Tal com es pot veure al gràfic, ho estem especialment als mesos d’estiu amb 183 litres diaris. A l’hivern, estem en els 145 litres/habitant/dia.

Cal que entre tots fem un esforç per canviar hàbits i reduir aquesta mitjana de consum respectant les mesures proposades Si no plou, les restriccions s’hauran de fer més dràstiques en els mesos propers.

En els propers dies, quan funcioni l’anellat, el consum baixarà 10 litres/habitant/dia.

Darrera actualització: 02.03.2023 | 13:22

Imatges