Rutes

Itinerari 1

Itinerari amb punts de referència: Santa Maria de Martorelles- Can Girona- Font de la Mercè- Dolmen de Can Gurri- Font de Can Gurri- Font del Llorer- Dolmen de Castellruf- Turó de Castellruf- Santa Maria de Martorelles.


Fitxa tècnica:
Distància: 8,3 km.
Temps aproximat: 3 hores i 5 minuts.
Desnivell: 329 metres de pujada i 219 metres de baixada.
Dificultat: mitjana, la longitud i els desnivells són moderats.
Punts d’aigua: La font de la Mercè acostuma a rajar, la font de Can Gurri i la del Llorer tenen un cabal molt condicionat per les pluges.

Descripció:
Aquest itinerari cíclic té una primera part suau que ens permet veure diferents ecosistemes com les vinyes, o el bosc de ribera del torrent de Can Gurri al voltant de la font de la Mercè. Després pugem per l’alzinar per visitar el dolmen i la font de Can Gurri, a on podrem descansar sota l’ombra dels seus immensos pollancres. A partir d’aquí pujarem una mica més per l’alzinar, visitarem el dolmen de Castellruf i assolirem la segona alçada del terme municipal: el turó de Castellruf amb les seves restes històriques i les immillorables vistes sobre el Vallès, la serralada litoral, i les serres prelitorals. Ara només ens quedarà descendir tot passant per l’antiga pedrera cap al nucli urbà.

Itinerari:
- 0h. 0 Km. 181 m. Santa Maria de Martorelles. Sortim de la plaça Joan Matons, deixant a l’esquerra el casc històric. Baixem pel carrer Josep Anselm Clavé, allunyant-nos del poble, conforme baixem veiem l’església a la nostra esquerra, i vistes de la serralada prelitoral: Sant Llorenç del Munt, Montserrat,... Deixem el carrer Ponent a la dreta, un parc infantil, i el carrer Poal també a la dreta, i girem a la dreta pel següent carrer (al inici trobem un mapa de la Serralada Litoral). Caminem pel carrer, deixem el cementiri a la nostra esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra. El terra està constituït per sauló, format per granit erosionat per les pluges torrencials que afecten a aquesta serra, als marges del camí contemplem vinyes i al fons a l’esquerra, cases disperses. Agafem un camí a l’esquerra entre vinyes per anar a veure una cisterna, antigament en aquests dipòsits es preparava un insecticida químic per lluitar contra la fil·loxera, petit insecte paràsit que va delmar aquest cultiu en el segle XIX. Actualment serveixen per emmagatzemar l’aigua, i de retruc com a punt reproductor pel tòtil, petit gripau que transporta els ous a sobre, i que, quan ja estan prou desenvolupats deixa anar els petits capgrossos al medi aquàtic. Desfem el camí i retornem al camí que portàvem, uns metres després el deixem, juntament amb un altre amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després deixem un corriol ascendent a la dreta cap a una pineda. Entrem en un alzinar molt ombrívol, amb roures, plataners, avellaners i heures, el corriol va paral·lel al torrent de Can Gurri que ens queda a la nostra esquerra, caminem uns metres pel torrent. Arribem a una bifurcació deixem a la dreta el corriol amb la cadena que va per l’interior de les dependències de la casa de colònies de Can Girona i pugem recte pel torrent, una mica més tard el deixem a sota nostre a l’esquerra. Veiem Can Girona dalt a la dreta, caminem deixant a la dreta un muret amb xiprers. Arribem a una pista perpendicular que fem a la dreta tot seguint uns indicatius cap a la font de la Mercè, Castellruf i el castell de Sant Miquel.

- 15 min. 1,3 Km, 160 m. Can Girona. Deixem la masia a la dreta i pugem per la pista, trobem marques del GR 97.3 i d’un sender local. Estem envoltats per boscos de pins, llentiscles, estepes,... Deixem un gran dipòsit d’aigua cilíndric amb peixos a la nostra dreta, al terra veiem pinyes rossegades pels esquirols. Deixem un camí a l’esquerra, i continuem per la pista, una mica més tard baixem lleugerament entre pins, llentiscles i alguna alzina dispersa, veiem algun tudó forestal, deixem un corriol a l’esquerra. Arribem a una bifurcació, pel camí de l’esquerra senyalitzat amb un pal indicatiu aniríem al Castell de Sant Miquel, nosaltres anem recte seguint els indicatius de la font de la Mercè i de Castellruf. A la nostra dreta el torrent de Can Gurri, envoltat d’un bosc de ribera amb pollancres, plataners, algun cedre, i un sotabosc de falgueres, ortigues, avellaners i esbarzers. Deixem un camí a l’esquerra.

- 30 min. 2,3 Km. 220 m. Font de la Mercè. Feta d’obra, situada a l’esquerra de la pista i amb un petit broc. A la mateixa font i al torrent s’hi reprodueixen dos dels amfibis de la serralada litoral: la salamandra, animal amb taques grogues sobre fons negre, d’hàbits nocturns que pon les larves a les masses d’aigua neta i oxigenada de la serra i el tòtil. Continuem per la pista en pujada, passem un cartell del Parc de la Serralada Litoral, podem contemplar un magnífic bosc de ribera constituït per verns, alguna figuera, falgueres, esbarzers, ortigues,... també veiem o sentim algun ocell forestal. Trobem un corriol a l’esquerra, i dos camins enfront amb cadena. Agafem el camí de l’esquerra (no GR ), pugem pel sauló erosionat entre alzines, una mica més tard deixem corriol a la dreta descendent, continuem pujant, deixem un altre corriol a l’esquerra, i més tard un altre a la dreta. Després deixem un camí a l’esquerra amb una cadena que ens portaria al castell de Sant Miquel, als marges trobem gran quantitat de gramínies. Si ha plogut al terra veiem diferents tipus de bolets com les estrelletes o els pets de llop.
Continuem amb la pujada, a la dreta veiem una clariana de la que surt un corriol que ens portaria a la font de Can Gurri, just en un tram amb molta pendent. Com a referència trobem un gros pi pinyer a l’esquerra amb un cartell que ens avisa sobre l’ensinistrament de gossos de caça. Deixarem aquest corriol, ja que primer pujarem per la pista per anar a buscar el dolmen. La pujada és sostinguda, deixem un corriol a l’esquerra. Caminem uns metres més, just a l’alçada d’un pi pinyer amb un cartell blanc i negre de caça, ens surt un corriol a l’esquerra marcat amb fites, l’agafem.

- 1h 25 min. 4,1 Km. 390 m. Dolmen de Can Gurri. Monument funerari en galeria catalana de parets obliqües, amb la cambra composta per dues lloses a la capçalera i tres de laterals a cada costat, situat a dintre de l’alzinar. Hem de retrocedir fins a la clariana d’abans, vigilem amb el sauló relliscós. Agafem el corriol a l’esquerra senyalitzat amb pals liles del parc, entrem en un bosc tancat i ombrívol, sentim els ocells forestals com les mallerengues o els cargolets.

- 1h 35 min. 4,6 Km. 340 m. Font de Can Gurri. Situada entre tres pollancres enormes en una petita clariana, hem de baixar per unes escales. En funció de la qualitat de l’aigua trobem diferent fauna al petit toll que es forma: si l’aigua té poc oxigen, i és tèrbola trobem larves de libèl·lules i escarabats aquàtics, si l’aigua està oxigenada i neta, larves de salamandra.
Passada la font trobem tres camins, pugem pel de la dreta, que després es bifurca i hem d’anar a l’esquerra, fins a arribar a un altre. El corriol és costerut, mig tapat per la vegetació, constituït per brucs, alzines, arboç,... i molt erosionat per l’aigua. Sortim a una clariana amb una torre elèctrica a la dreta, deixem un corriol a l’esquerra i pugem recte pel camí més marcat. Pugem una estona i agafem el primer corriol que trobem a la dreta que ens fa baixar.

- 1h 45 min. 5,1 Km. 385 m. Font del Llorer. Situada a l’alzinar, amb un mur de pedra, amb un broc i un petit bassiol. Al davant hi ha una alzina inclinada molt curiosa. Retrocedim fins al camí principal i continuem pujant. Sortim a una pista gran que fem a la dreta (pista per la que ens ha portat abans al dolmen de Can Gurri), tenim unes vistes esplèndides de la serra prelitoral, el Vallès, i el castell de Sant Miquel. Anem per l’alzinar, arribem a un bifurcació, deixem el camí de l’esquerra i dels dos de la dreta agafem el més ample (dreta). Comencem a baixar al poble, per un alzinar amb brucs més eixut que els anteriors, ja que rep més insolació. Veiem Castellruf enfront nostre, deixem un corriol a l’esquerra. Arribem a una pista perpendicular que agafem a la dreta, caminem uns metres i veiem un pal indicatiu i un corriol a l’esquerra, pugem.

- 2h 5 min. 6,3 Km. 425 m. Dolmen de Castellruf. Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dos lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts. Baixem al camí principal i pocs metres després arribem a una trifurcació: a la dreta baixaríem a la font de la Mercè, nosaltres agafarem el de l’esquerra que ens durà al poble passant per la pedrera d’en Galemí, però primer pujarem al cim de Castellruf pel corriol central. Pugem pel corriol boscós fins a una sitja amb uns murs laterals, agafem un corriol a l’esquerra i pugem per sobre roques amb líquens, organismes formats per algues i fongs, alguns de colors vius i amb un paper important en la formació del sòl.

- 2h 15 min. 6,6 Km. 459 m. Turó de Castellruf. Som al cim, trobem un petit belen. És freqüent trobar restes d’excrements d’algun mamífer, possiblement geneta, ja que aquest animal fa les seves deposicions en latrines elevades a fi de marcar el seu territori. Les vistes són enormes: enfront el turó d’en Galzeran amb la torre de guaita, gran part de la serralada litoral, al darrera Collserola i Barcelona,... continuem una mica més pel corriol per veure unes restes històriques, i gaudir de les vistes del Vallès i Santa Maria en primer terme. La primer ocupació d’aquest turó va ser per part dels ibers, més tard a l’edat mitjana es va bastir un castell i les últimes construccions són de principis del segle XX, utilitzades com a refugi en les guerres carlines. Descendim fins a la base del turó, vigilant de no caure. Agafem la pista de la dreta (abans ens quedava a l’esquerra) i comencem a descendir. Poc després deixem un corriol a l’esquerra senyalitzat amb fites que ens portaria a la font de la Teula, a l’esquerra veiem tota la zona boscosa. Passem sota la línia elèctrica, som a una zona d’insolació alta, a la primavera podem observar una fauna variada d’insectes pol·linitzant les diferents flors, com abelles, abellots, papallones, escarabats,.... Deixem un camí amb cadena a la dreta, i més tard un corriol a l’esquerra. Arribem a una clariana, si caminem uns metres a l’esquerra tenim unes vistes per sobre de la pedrera. Tornem a la pista i baixem entre arboç, estepes, gatoses,... fent ziga-zagues. Deixem un altre camí a la dreta, veiem la pedrera a la nostra esquerra. A l’esquerra del camí trobem una altra cisterna utilitzada en la lluita contra la fil·loxera, a on podem trobar algun drac comú que viu aprofitant aquest refugi artificial. Anem baixant, podem trobar algun excrement de conill. Deixem corriol i runes a la dreta, entrem a la pedrera, veiem antigues construccions a l’esquerra, deixem un altre corriol a l’esquerra i més runes. Sortim de la pista, passem una cadena i ens trobem a un carrer asfaltat que fem a la dreta, deixem la masia Can Ferriols a la dreta.

- 3h 5 min. 8,7 Km. 181 m. Santa Maria de Martorelles. Arribem a la plaça Joan Matons a on finalitzem el nostre itinerari.

  • No s'han trobat resultats.
Darrera actualització: 09.04.2021 | 00:04
Darrera actualització: 09.04.2021 | 00:04