Inici / 

Església

Descripció

Segons escrits i llegendes, un fill d’en Guifré el Pilós, allà per l’any 877, va participar a la construcció, amb la intenció que acollís els perseguits i com a santuari de creients. Va ser dedicada i venerada a Santa Maria Mare de Déu, protector de desvalguts. 100 anys després de la seva construcció Almanzor (Al-Man-Sur), la va destruir, matant tots els habitants del poble i fent presoners a tots els joves. L’any 1090, aprofitant el mateix lloc i els fonaments es va tornar a alçar un nou santuari, en aquesta ocasió ja li van donar forma de temple amb un absis romànic, abovedat, en forma de ferradura i nau central amb volta i arcada, també es va fer la sagristia.
El Catàleg Monumental de l’arquebisbat de Barcelona, diu el següent:
L’època de construcció es fonamentalment medieval, així l’absis es del segle X, la volta i els arcs de la nau són romànics de transició al gòtic. En canvi les capelles laterals anteriors són del segle XVI i les posteriors del segle XVII.
La portada està molt retocada, té l’arc rebaixat, amb unes lleugeres motllures i un escut en la clau central de l’arc, amb l’anagrama de Maria, una corona, un bonet i les claus de Sant Pere. Damunt la portada hi ha un ull de bou senzill. El coronament de la façana és ondular, estil català.
La fàbrica, part exterior, té una sola nau, de paret arrebossada. L’absis que correspon a l’interior es de pedra de paredat.
El campanar, té un sol cos, quadrat, amb quatre buits d’arc mig punt per a les campanes. El costat nord és més ample. El coronen uns merlets de maó, estil català. La torre es de carreu.
La fàbrica, part interior, té un absis circular, amb voltes de mitja taronja i un arc triomfal gairebé de ferradura. Hi ha tres finestrals tronera d’arc de ferradura, dues dovelles irregulars posades de cantell, és del segle X.
L’església parroquial anys enrere era l’església de dos pobles quan n’eren un de sol, Martorelles i Santa Maria de Martorelles o Martorelles de Dalt.
 
  • Segueix-nos a
  • Amb la col·laboració de: