perfil topogràfic itinerari 3
mapa itinerari 3

Itinerari 3


Descripció

Itinerari amb punts de referència:
Santa Maria de Martorelles- Font Sunyera- Font de Sant Domènec i el Ca- Font de la Teula- Font de la Mercè- Can Girona- Cementiri- Santa Maria de Martorelles.
Fitxa tècnica:
Distància: 7,3 km.
Temps aproximat: 2 hores i 20 minuts.
Desnivell: 235 metres de pujada i 245 metres de baixada.
Dificultat: mitjana, la pujada pel bosc fins a la base del turó de Castellruf és una pujada constant.
Punts d’aigua: La font Sunyera i la de la Mercè acostumen a rajar, les altres dues tenen un cabal molt condicionat per les pluges.
Descripció:
Aquest itinerari té un primer tram amb poc desnivell que transcorre paral·lel al torrent de la font de Baix, i arriba fins a la font Sunyera. A partir d’ara ens tocarà remuntar la vessant obaga de la serralada litoral i entrar en el Bosc Bonic, boscúria formada per alzines, roures, avellaners,... situada als contraforts del turó de Galzeran i Castellruf, per arribar primer a la font de Sant Domènec i el Ca, i després a la font de la Teula situada al costat d’una paret rocosa. Farem l’últim tros de pujada fins a la base del turó de Castellruf. Ara només ens quedarà baixar fins a la font de la Mercè, passar per Can Girona, i pel torrent de Can Gurri per arribar-nos al cementiri i tot seguit al poble.


- 0h. 0 Km. 181 m. Santa Maria de Martorelles. Sortim de la plaça Joan Matons, pugem pel carrer de la Font del Ca tot deixant la masia Can Ferriols a l’esquerra. Si parem atenció entre les esquerdes dels murs de les cases del poble, podem trobar algun drac comú. El camí puja suaument i ens allunyarà del nucli urbà en direcció a la serra, al fons podem veure la torre de guaita del turó d’en Galzeran. A la nostra dreta veiem horts i a sota el torrent de la Font de Baix. Deixem pista amb una cadena a l’esquerra (camí de tornada de l’itinerari 1). Més tard el carrer es transforma en pista. Passem cadena, veiem un rètol del Parc de la Serralada Litoral, i una curiosa construcció a la dreta. La vegetació està constituïda per alzines, oms, llentiscles, vegetació herbàcia com el fonoll o el carç.... A l’esquerra deixem una clariana amb una antiga pedrera. Girem cap a l’esquerra després de deixar un camí a la dreta. El terreny està format per sauló erosionat, veiem gramínies als marges. Deixem camí a la dreta i un corriol ascendent a l’esquerra. A la dreta veiem més a prop el torrent de la Font de Baix, amb vegetació de ribera, com els pollancres. Deixem un parell de corriols a la dreta que baixen al torrent. Arribem a una clariana amb plataners, deixem la pista que puja suaument i entrem entre els plataners, deixant un pou a la dreta.

- 20 min. 1 Km. 230 m. Font Sunyera. Situada entre els plataners, en una mena de construcció semblant a una bauma, forma un torrentet, a on podrem trobar larves de salamandra. Retrocedim a la pista i pugem uns metres. Agafem un camí a l’esquerra seguint un indicatiu de fusta en un pi cap a la font del Ca. El camí ens fa girar a la dreta, al talús trobem un cartell que ens indica cap a la font. El camí puja zigzaguejant entre l’alzinar amb arboç, falzia, i molsa. Arribem a una clariana amb murets, pugem a l’esquerra entre falgueres aquilines i rogetes.

- 30 min. 1,6 Km. 260 m. Font de Sant Domènec i el Ca. Al costat d’un magnífic roure, només raja quan les pluges han estat abundants. Sortim de la font a l’esquerra i pugem per una torrentera molt erosionada per la força de l’aigua. La vegetació arbòria està dominada per alzines amb algun roure, i el sotabosc per heures, marfull, falgueres com la falzia de bosc, molsa, bruc, i galzeran entre d’altres. També podem veure estrelletes, aquest bolet creix a sòls sorrencs, té una part esfèrica grisosa a on guarda les espores, i una base estrellada que s’estén amb la humitat i es recargola en temps sec. Després de pujar una estona rebutgem un camí a l’esquerra amb unes pedres al inici, més tard el camí es bifurca, prenem el de l’esquerra. Al terra veiem rastres de senglars. Arribem a un camí perpendicular, deixem a la dreta el camí a la font del Ferro i anem a l’esquerra a la font de la Teula. En un principi puja i després baixa suaument. Sentim el cant dels ocells forestals. Deixem un corriol a la dreta (itinerari 2, cap al turó d’en Galzeran) i un altre a l’esquerra, pocs metres després deixem el corriol que portàvem i anem a la dreta pujant per una torrentera.

- 50 min. 2,6 Km. 355 m. Font de la Teula. Situada al final de la torrentera, sota una paret rocosa per on regalima l’aigua entre heures, hepàtiques, molses i falgueres capil·leres. També trobem un broc i un petit bassiol (utilitzat per les salamandres de la zona per deixar les seves larves). Baixem de la torrentera i anem a la dreta tot pujant per terreny erosionat entre alzines, roures, heures, i bruc. Veiem blocs de granit. Durant la pujada anirem alternant trossos força erosionats amb pendent alta i trossos més planers.

- 1h. 3Km. 405 m. Arribem a una pista ampla, a l’esquerra baixaríem al poble seguint l’itinerari 1. Anem a la dreta uns metres en pujada. Som a una trifurcació: a l’esquerra pujaríem a Castellruf, a la dreta aniríem al turó d’en Galzeran, i la pista en sentit recte ens portarà a la font de la Mercè, opció aqueta última que agafem. Anem seguint les marques del GR, pel camí podem trobar carços, i alguna gita de bruixa. Aquest bolet reticulat de forma esfèrica i color vermell, té les espores acompanyades d’una substància fètida que atreu als insectes, principalment mosques encarregades de dispersar les espores pel bosc. Baixem tot veient el Vallès i el Montseny al fons i a la dreta el castell de Sant Miquel amb vinyes als seus peus. Deixem un corriol a l’esquerra en una corba del camí. Arribem a un tros de la pista amb pendent forta que baixem amb compte. Estem a l’hàbitat del sargantaner gros, no és estrany trobar-ne algun prenent el sol. Deixem un corriol a la dreta ascendent en una corba, passem entre lletereses, gramínies, carços i alguna figuera. Deixem camí a l’esquerra i una mica més tard un altre camí també a l’esquerra després d’una cadena. A sota nostre a la dreta, veiem el torrent de Can Gurri i a l’esquerra un talús a on podem trobar la falguera falzia roja. Arribem a un pal indicatiu, deixem el camí a la dreta i baixem a l’esquerra seguint les indicacions al font de la Mercè i Can Girona. Sortim de la pista tot passant una cadena. Deixem el camí que va recte i un altre a la dreta i anem a l’esquerra. A la nostra esquerra veiem un talús format per roques granítiques amb polipodis (altra espècie de falguera de la serra).

- 1h 35 min. 5 Km. 220 m. Font de la Mercè. Envoltada de plataners, falgueres aquilines, oms, falgueres cua de cavall,... La deixem a la dreta i continuem per la pista. A l’alçada d’uns cedres, deixem a la dreta el camí cap a Sant Miquel. Passem per una pineda, al terra podem trobar pinyes rosegades pels esquirols. Deixem un camí a la dreta ascendent i una bassa a l’esquerra. Veiem diverses poblacions del Vallès, amb les serres prelitorals al fons i les cases del poble en primer terme.

- 1h 55 min. 6,1 Km. 160 m. Can Girona. Deixem les dependències d’aquesta casa de colònies a l’esquerra. Uns metres després agafem un camí a l’esquerra amb una cadena seguint les indicacions cap al poble. Deixem a l’esquerra una construcció abandonada i baixem paral·lels al torrent de Can Gurri. Deixem un camí a l’esquerra amb una cadena cap a Can Girona. Creuem el torrent, i remuntem per l’alzinar. Deixem algun corriol a l’esquerra i Can Bernades, també a l’esquerra. Deixem dos camins a la dreta i anem a l’esquerra. Passem entre vinyes, a la dreta tenim un camí que ens portaria a una cisterna entre els conreus.

- 2h 10 min. 6,9 Km. 160 m. Cementiri. El deixem a la dreta i continuem per asfalt. Deixem el carrer Poal, el parc infantil i el carrer Ponent a l’esquerra. Pugem pel carrer de Josep Anselm Clavé i arribem a la plaça Joan Matons.

- 2h 20 min. 7,3 Km. 181 m. Santa Maria de Martorelles.

 
  • Segueix-nos a
  • Amb la col·laboració de: