Introducció als itineraris

Malgrat que el terme municipal és petit, la possibilitat de fer diferents itineraris és variada, només ens queda mirar el mapa amb la gran quantitat de camins per fer-nos una idea. Al llibre hem fet una tria de tres excursions, però la combinació de camins podria ser qualsevol altra. Totes aquestes sortides tenen com a punt d’inici i acabament el mateix: el casc urbà.

mapa itineraris

 

Aquestes rutes estan pensades per visitar la major part dels elements representatius: masies, la pedrera, els dolmens de Can Gurri i Castellruf, els turons de Castellruf i Galzeran, i les diferents fonts. També s’intenta passar pels diferents ambients del territori, ja sigui alzinar, bosc de ribera, matollar, casc urbà o zona de conreus, per gaudir dels diferents contrastos paisatgístics, tot intentant explicar dades referents a la vegetació, a la fauna o a qualsevol altre aspecte rellevant.
 

Com estan estructurades les rutes:

 

- Itinerari amb punts de referència: punts per on passa la ruta
- Fitxa tècnica, aquí tenim informació sobre la distància, el temps aproximat per fer-la, el desnivell, la dificultat i els punts a on podem trobar aigua potable
- Descripció resumida de l’itinerari
- Perfil topogràfic a on podem veure la relació entre l’altitud i la distància recorreguda
recorreguda
- Mapa o croquis de la sortida (veure llegenda explicativa)
- Itinerari: descripció acurada del itinerari amb els diferents punts de referència, indicant el punt horari, el quilometratge i l’altitud
- Fotografies d’aspectes rellevants de la ruta
 
llegenda
 

Consideracions:

 

La dificultat d’un itinerari, i la duració són factors molt subjectius, ja que cadascun sap les seves capacitats físiques, també s’ha de tenir en compte que una persona que fa per primera vegada l’itinerari, ha d’estar pendent de la lectura i el croquis, podent trigar una mica més del temps anotat.
Una dada important que es dóna a les descripcions, i que és important, és informar sobre els camins que van sortint i no s’han d’agafar, això ajuda a l’excursionista a prendre decisions que el poden fer concloure l’itinerari amb èxit.
Una altre consideració important, el paisatge natural i l’urbà canvien, pot haver-hi modificacions: urbanitzacions, camins, pedreres, reforestacions,... que poden fer que la ruta en algun tram pugui variar, per això és imprescindible portar un mapa detallat de la zona que ens pot solucionar la papereta en cas d’algun canvi en el paisatge.
 

Preparació sortida: documentació i material.

 

Abans de sortir a la muntanya, s’ha d’escollir acuradament la ruta a fer en funció de les nostres possibilitats i llegir-la detingudament.
Desprès hem de preparar la motxilla, a continuació trobem un llistat dels continguts recomanats:
- Motxilla.
- Dipòsit d’aigua.
- Menjar: ja sigui entrepà, o aliments energètics.
- Farmaciola: amb benes, antiinflamatoris, tiretes i algun desinfectant de ferides.
- Telèfon mòbil: imprescindible, malgrat en algunes zones no hi ha cobertura.
- Mapa: sempre que hi hagi mapa de la zona, s’ha de portar.

Material accessori: càmera fotogràfica, prismàtics, brúixola,...

Un cop a la muntanya, hem d’interpretar l’entorn correctament i no dubtar: si sorgeix qualsevol contratemps, retrocedir fins al punt d’inici o demanar ajut per telèfon o sobre el terreny.
 
 
  • Segueix-nos a
  • Amb la col·laboració de: