Santa Maria de Martorelles

DADES GENERALS
Altitud: 181 m
Superfície: 4,49 km2
Coordenades: N: 41.31  E: 02.15
Gentilici: Martorellenques/martorellencs
Població: 850 habitants (2008)
 
DISTÀNCIA A LES CAPITALS DE COMARCA:
Barcelona: 23 Km.
Berga: 102 Km.
Granollers: 16 Km.
Igualada: 79 Km.
Manresa: 52 Km.
Mataró: 33 Km.
Sabadell: 17 Km.
Sant Feliu de Llobregat : 29 Km.
Terrassa: 28 Km.
Vic: 55 Km.
Vilafranca del Penedès: 76 Km.
Vilanova i la Geltrú: 68 Km.
 
DISTÀNCIA ALS MUNICIPIS VEÏNS:
Alella: 18 Km.
Sant Fost de Campsentelles: 5 Km.
Martorelles: 3 Km.
Montornès del Vallès: 11 Km.
Tiana: 17 Km.

La població activa de Santa Maria de Martorelles que treballa l’agricultura no arriba a un terç. Amb tot, però, aquesta és l’activitat econòmica que ha donat i encara dóna més renom a la seva població, pel fet de proveir de raïm cellers de la veïna comarca del Maresme. De fet, la vinya és el conreu predominant al terme, tot i que també i ha hortalisses i arbres fruiters. D’altra banda, tot i que a Santa Maria de Martorelles no hi ha indústria, la major part dels habitants treballa al sector industrial, sobretot als municipis de la rodalia. Independent de Martorelles des del 1927.

El nucli urbà s’anà formant a redós de l’església parroquial de Santa Maria, documentada des del 1005, fou consagrada el 1105, conserva elements romànics de la primitiva construcció, tot i que el seu estat actual fa que pugui considerar-se un edifici gòtic. L’edifici és format per un absis semicircular que capça una nau en la qual s’obren tres capelles laterals per banda i un campanar de planta quadrada. L’absis i el campanar foren reforçats modernament. Les filades inferiors d’aquest absis són d’aparell romànic. Foren salvades peces d’orfebreria de l’església, de la destrucció de la qual fou objecte el 1936.

A més del nucli capitalí del municipi, compon el terme el barri Colomer.
 
ENTORN NATURAL :
 
Santa Maria de Martorelles limita al nord amb Martorelles; al sud, amb Tiana; a l’est, amb Montornès del Vallès, Vallromanes i Alella, i a l’oest, amb Sant Fost de Campsentelles. El territori, força accidentat, està dominat pels boscos de pi blanc i, a les parts més elevades, d’alzina. Com en altres indrets muntanyosos de la zona, s’hi establiren els ibers, i hi ha indicis d’un poblat ibèric al turó de Castellruf, on també es bastí un castell en època medieval. Un vestigi de pobladors encara més antics és el dolmen del Collet de Can Gurri.
 
  • Segueix-nos a
  • Amb la col·laboració de: